Alaturi de prun, cires, visin, cais, piersic si gutui parul este o specie fructifera pretioasa, intrucat fructele lui intrunesc calitati gustative si nutritive apreciate de consumatori.
Parul provine din aceeasi zona ca si marul, el fiind raspandit pana in Asia Occidentala. In general inainte perele erau folosite pentru marmelade, care erau utilizate si pe post de laxativ. Din cauza continutului ridicat de zahar din continutul perei, ea nu este recomandata persoanelor diabetice. Ceaiul facut din fructe si frunze de par contine glucoza, care ajuta la scaderea durerilor vezicii biliare.
Parul provine din aceeasi zona ca si marul, el fiind raspandit pana in Asia Occidentala. In general inainte perele erau folosite pentru marmelade, care erau utilizate si pe post de laxativ. Din cauza continutului ridicat de zahar din continutul perei, ea nu este recomandata persoanelor diabetice. Ceaiul facut din fructe si frunze de par contine glucoza, care ajuta la scaderea durerilor vezicii biliare.
Istorie si raspandire
Parul, ca specie pomicola a fost cunoscut cu circa 4000 de ani i.e.n. Initial era cultivat in zonele din nordul Indiei, in Afganistan, Rusia si China.
Dupa anul 1900 au aparut o multime de soiuri, insa, numai un numar restrans dintre ele s-au raspandit in toata lumea, cele mai multe prezentand interes national sau local, fiind cultivate pe arii restranse
Actualmente circa 80% din productia de pere provine din gospodariile individuale taranesti, din pomi razleti sau mici livezi familiale.
Calitati multiple
Para fructul cel mai fin
Cea mai mare cantitate de pere in Romania se utilizeaza pentru consumul in stare proaspata, dar se folosesc si ca dulceturi, gemuri, suc, nectar, gelatina sau chiar si uscate.
Perele sint printre putinele fructe care se coc cel mai bine dupa ce sint culese. Daca sint culese, dupa ce se coc, sint mai bune atit ca textura, cit si ca aroma. Pentru aceasta, trebuie pastrate in punga de hirtie, la temperatura camerei, intre 2 si 5 zile. Perele se coc din interior spre exterior, majoritatea soiurilor pastrindu-si culoarea. In cazul in care nu sint consumate imediat, trebuie pastrate in frigider, maxim cinci zile.
Cind gatesti, pentru a evita innegrirea fructului, tine-l intr-o solutie cu apa si zeama de lamiie, citeva minute (3 lingurite de suc la un pahar de apa). Perele pot fi consumate ca atare sau pot fi utilizate la prepararea lichiorurilor, otetului, sucurilor, gemurilor si dulceturilor. Pot fi gatite, ca ingredient al prajiturilor sau, cum se intimpla in unele tari, pot fi servite cu brinza.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu