Despre Pere

Alaturi de prun, cires, visin, cais, piersic si gutui parul este o specie fructifera pretioasa, intrucat fructele lui intrunesc calitati gustative si nutritive apreciate de consumatori.

Parul provine din aceeasi zona ca si marul, el fiind raspandit pana in Asia Occidentala. In general inainte perele erau folosite pentru marmelade, care erau utilizate si pe post de laxativ. Din cauza continutului ridicat de zahar din continutul perei, ea nu este recomandata persoanelor diabetice. Ceaiul facut din fructe si frunze de par contine glucoza, care ajuta la scaderea durerilor vezicii biliare.

Istorie si raspandire
Parul, ca specie pomicola a fost cunoscut cu circa 4000 de ani i.e.n. Initial era cultivat in zonele din nordul Indiei, in Afganistan, Rusia si China.

  • Soiuri de pere au ajuns si in Grecia, unde au fost imbunatatite. Era prin anul 850 i. Hr., cind Homer scria ca sint cultivate in gradinile din Alcinous fructele numite "darul zeilor".

  • Din Grecia, perele s-au raspindit in restul Europei, datorita romanilor.iar cultivarea lui era destul de extinsa in Grecia si la vechii romani. In secolul al XVIII-lea, parul a fost adus in tarile apusene Franta, Belgia si Anglia, de unde cultura s-a extins in toata Europa.

  • Aria culturii parului s-a extins succesiv si in America de Nord si Australia, iar mai apoi in toata lumea, indeosebi in zonele cu clima temperata, ocupand locul II in lume, dupa cea a marului.

    Dupa anul 1900 au aparut o multime de soiuri, insa, numai un numar restrans dintre ele s-au raspandit in toata lumea, cele mai multe prezentand interes national sau local, fiind cultivate pe arii restranse

  • La noi in tara cultura parului este foarte veche, fiind cunoscuta din vremea dacilor, fapt atestat de numeroasele soiuri locale existente cat si de bogatele toponime legate de par (ex., Peris, Perisorul, Poiana Parului, Dealul Perilor, Perieni, etc.).

    Actualmente circa 80% din productia de pere provine din gospodariile individuale taranesti, din pomi razleti sau mici livezi familiale.

    Calitati multiple
  • La pere, partea principala a fructului o constituie pulpa, care reprezinta 97%, in timp ce pielita ajunge la 2,5% iar semintele numai 0,5% din fruct. Cantitatea de apa in pere reprezinta aproape 95%, zaharul variaza intre 6,5-15,2%, restul fiind substante pectice, substante tanoide, substante minerale si vitamine.

  • Aportul caloric pe care-l aduce consumarea perelor, prezinta o importanta foarte mare, deoarece 100 g fructe contin 10-20 g hidrati de carbon, care dau organismului intre 40-80 de calorii.

  • Perele sint bogate in fibra, o sursa importanta de potasiu si, desi par foarte consistente, contin doar 100 de calorii si o cantitate neglijabile de grasimi. In schimb, sint o sursa bogata de vitamina A, B1, B2 si C, si contin fosfor si iod.

  • Un alt aspect important la pere, il constituie bogatia lor in elemente bazice, analizele efectuate demonstrand ca la 100 g fruct proaspat continutul in elemente minerale masurat in echivalenti miligram este de 4,42 de potasiu, 0,43 de sodiu, 0,45 de calciu, 0,73 de magneziu si 0,07 de fier.

  • Perele contin de asemenea, o anumita cantitate de celuloza care constituie un factor stimulent pentru regularizarea activitatii intestinale. Aceste considerente fac din pere alimente dietetice, cu valoare deosebita in conditiile actuale.

    Para fructul cel mai fin
    Cea mai mare cantitate de pere in Romania se utilizeaza pentru consumul in stare proaspata, dar se folosesc si ca dulceturi, gemuri, suc, nectar, gelatina sau chiar si uscate.

    Perele sint printre putinele fructe care se coc cel mai bine dupa ce sint culese. Daca sint culese, dupa ce se coc, sint mai bune atit ca textura, cit si ca aroma. Pentru aceasta, trebuie pastrate in punga de hirtie, la temperatura camerei, intre 2 si 5 zile. Perele se coc din interior spre exterior, majoritatea soiurilor pastrindu-si culoarea. In cazul in care nu sint consumate imediat, trebuie pastrate in frigider, maxim cinci zile.

    Cind gatesti, pentru a evita innegrirea fructului, tine-l intr-o solutie cu apa si zeama de lamiie, citeva minute (3 lingurite de suc la un pahar de apa). Perele pot fi consumate ca atare sau pot fi utilizate la prepararea lichiorurilor, otetului, sucurilor, gemurilor si dulceturilor. Pot fi gatite, ca ingredient al prajiturilor sau, cum se intimpla in unele tari, pot fi servite cu brinza.
  • 0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu