Despre Struguri

Sunt folositi in tratarea diferitelor afectiuni inca din Antichitate, dar astazi ocupa un loc important in tratarea si prevenirea unor boli care in secolul XXI fac nenumarate victime A venit toamna si gandul imi fuge imediat la un singut lucru: must. Nici nu trebuie sa ma gandesc prea mult la acest lucru ca parca simt deja mirosul puternic al sucului de struguri zdrobiti, tocmai bun de baut inainte sa fermenteze si sa se transforme in vin. Ei bine, medicii au semnalat de mii de ani efectele benefice ale acestui fruct si ale licorilor magice care ies din prelucrarea lui, iar acum, ca stiinta a evoluat si a probat toate puterile miraculoase ale strugurilor, nu ne ramane decat sa ascultam sfaturile medicului si sa dam repede fuga in gradina si sa culegem un ciorchine de strugure rosu sau alb. Iar daca faci parte, ca si mine, dintre cei care in fata blocului cu siguranta nu si-au plantat vita-de-vie nu-ti ramane decat sa dai fuga la piata pentru ca medicii ne asigura ca un consum de 1-1,5 kg de struguri pe zi inseamna sanatate curata. In compozitia strugurilor se regasesc numarate vitamine cum ar fi A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D si P, ca si saruri minerale precum cele de fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan, arsen si crom. Datorita acestei compozitii bazate pe importante vitamine si minerale, strugurii sunt un aliment extreme de valoros. Un kg de struguri echivaleaza ca valoare nutritiva cu 1,5 kg de mere, 2 kg de piersici, 3 kg de potocale, iar un litru de must cu 1,7 l de lapte de vaca, 0,6-0,7 kg de carne, 1 kg de peste, 0,3 kg de branza, 1,2 kg de cartofi, 0,5 kg paine, 3 kg de rosii si 5-8 oua. Analiza biochimica a sucului de struguri este asemanatoare cu a laptelui de mama. Dezintoxicarea organismuluiMustul poate fi folosit in curele de slabire, odata cu eliminarea kilogramelor nedorite eliminandu-se din organism si toxinele. Daca se doreste obtinerea unor rezultate foarte bune in cure de dezintoxicare se recomanda consumarea a minimum un litru de must proaspat pe zi. De asemenea, mustul este recomandat si celor care depun activitati intelectuale intense. Strugurii rosii sunt un foarte bun antioxidant, putand preveni aparitia aterosclerozei. Datorita antioxidantilor, se recomanda femeilor care se apropie de menopauza sa inghita in fiecare zi un sambure de strugure rosu. Strugurii rosii, atat coaja, cat si samburii, scad nivelul colesterolului din sange, iar continutul de acizi grasi, cum este Omega 6, ofera o importanta protectie vasculara. Prevenirea cancerulului Datorita nevoii tot mai acute de gasire a unui tratament eficace in tratarea si, mult mai important, prevenirea cancerului, strugurii au fost testati in acest scop, iar rezultatele au fost absolute surprinzatoare. Magneziul care se regaseste in aceste fructe previne aparitia cancerului. Curele cu struguri reduc riscul de cancer pulmonar si favorizeaza stagnarea si chiar micsorarea tumorilor existente. Substante precum quercitina si elagenina care se regasesc in coaja strugurilor au un puternic efect antitumoral. Pe langa consumul de struguri, medicii ii sfatuiesc pe cei care sufera de aceasta maladie sa aplice comprese cu struguri pe zonele afectate, mai ales in cazul cancerului de piele. Consumul a peste un kilogram de struguri pe zi previne metastaza. Daca efectele exceptionale in tratarea cancerului nu erau cunoscute specialistilor sau bolnavilor, nu acelasi lucru pot spune si cei cu afectiuni cardiace, in cazul carora atat strugurii, cat si vinul sunt folosite de mult timp in tratarea si ameliorarea bolilor. De asemenea, vinul amelioreaza insomniile la varstnici, iar strugurii s-au dovedit alimentul ideal pentru cei care sufera de aritmie, forme usoare de hipertensiune, arterioscleroza. Analizele realizate in laborator asupra vinului au demonstrat ca vibronii de holera sau agentul patogen al tifosului, daca sunt lasate in vin, mor dupa cateva minute. Vinul sau curele cu vin, chiar si in cantitati foarte mici, trebuie folosite doar sub stricta observatie a medicului si numai la recomandarea acestuia. Curele de frumusete Dupa atatea efecte benefice ale consumului de struguri nu putem fi surprinsi si de rezultatele pozitive obtinute in incercarea de a deveni mai frumoase folosind... tot struguri. Se pare ca vita-de-vie da nastere elixirului tineretii. Ce ne putem dori mai mult decat sanatate si frumusete? Compresele cu struguri, in special cojile de struguri folosite extern, ajuta porii inestetici sa se resoarba si ajuta la pigmentarea normala a pielii. Reimprospatarea tenului poate fi facuta cu ajutorul mustului aplicat pe o compresa si apoi pe fata. Capacitatile tonice sunt mai puternice la strugurii rosii decat la cei albi. Saloanele specializate in inlaturarea celulitei folosesc impachetari cu struguri care au dat rezultate foarte bune. Insa pentru a beneficia de aceasta abilitatea a fructelor nu este nevoie sa cheltuiesti o avere. Frunzele de vita-de-vie pot fi folosite acasa, sub forma de infuzie. Pentru mentinerea elasticitatii si frumusetii pielii se poate face odata la trei zile un masaj usor cu suc de struguri. Contraindicatii Orice cura cu vin, must sau struguri nu trebuie inceputa fara recomandarea medicului. Strugurii pot fi contraindicati bolnavilor care sufera de ulcer gastric si duodenal, diabet zaharat, ciroza hepatica si multe alte boli. Retete cu struguriPui cu struguri Ingrediente: o ceapa, 100 ml vin alb, 1 kg de struguri, un pui intreg, 50 g de unt, sare si piper macinat. Mod de preparare: ceapa se caleste in unt, apoi se adauga puiul taiat in doua si se prajeste putin. Langa pui se pun strugurii si se paseaza. Peste se pune vinul si se inabusesc la foc mic. La sfarsit se adauga piperul macinat. Suc de struguri si capsuni cu inghetata Ingrediente: un ou, 10 g de zahar, 50 g inghetata de vanilie, 50 g suc de struguri si 50 g capsuni. Mod de preparare: capsunile se paseaza pana ajung piure. Oul se bate bine si se adauga in pahar peste toate ingredientele de mai sus, se adauga gheata si apa minerala sau sifon. Tarta cu struguri Ingrediente pentru aluat: 125 g unt, o lingurita de sare, 250 g faina, o lingura de apa. Ingrediente pentru crema: 50 g faina, 50 g unt, 3 oua, 250 ml de lapte si un kg de struguri negri si albi. Mod de preparare: aluatul se intinde intr-o forma unsa cu unt si se lasa la copt 15 minute. Crema se pune pe foc si se tine pana se ingroasa. Apoi se pune la racit si se adauga peste aluat si struguri. Se mai lasa in cuptor la foc mic timp de 30 de minute.

0 comentarii:

Trimiteţi un comentariu