Despre Cirese
Posted in cirese, cirese santate, despre cirese, sanatos cirese Publicat de Zeulica on miercuri, 26 august 2009 la 07:00Aceste fructe contin vitaminele: A, B1, C, E si PP si mutle minerale.Are un rol energizant atat din punct de vedere fizic cat si psihic.
Daca urmezi cateva zile o cura cu cirese vei inlesni eliminarea toxinelor din organism si normalizarea tranzitului intestinal. Este indicat sa consumi de cel putin doua ori pe saptamana intre 500g-1 kg de cirese.
Daca intentionezi sa urmezi o cura exclusiva trebuie sa incepi treptat pentru a nu avea probleme de sanatate. In cazul in care organismul tau este obisnuit intr-un anumit mod cu alimentatia este destul de greu sa faci brusc o schimbare radicala.
Pentru cei mici este recomandat sa mananca cirese pregatite, in compot sau dulceata.
Ciresele contin:
-apa
-zahararui
-vitamine
-oligoelemente ( cupru si zinc)
-minerale( fier, potasiu, calciu,fosfor, magneziu
Ciresele sunt excelente daca te lupti cu probleme ca:
-obezitate
-probleme de tranzit intestinal
-febra
-gripa
-afectiuni renal
-afectiuni cardiace
-celulita
-litiaze biliare si renale
-migrene
-guta
Uleiul obtinut din samburii de cirese este excelent impotriva reumatismului si a negilor.
Daca vrei sa ai un ten mai elastic si catifelat prepara o masca din cirese si tenul tau va simti schimbarea mult asteptata.
Un beneficiu pentru toate femeile este faptul ca lupta impotriva celulitei. Este recomandat consumul de cozi de cirese, ceai care are un efect diuretic.
Ciresele cresc acuitatea vizuala deoarece au un continut bogat in provitamina A.
Daca obisnuiesti sa faci efort sau mergi la sala si ai probleme cu durerile musculare ar fi bine sa stii ca sucul de cirese amelioreaza cu succes aceste dureri, precum si febra existenta de dupa efort.
Pentru durerile de cap se pot folosi comprese cu fructe zdrobite.
Pentru persoanele care nu se pot odihni bine noaptea exista o veste buna: ciresele contin melatonina, substanta care ajuta la instalarea somnului.
Profita de aceasta perioada si de aceste fructe si consuma-le cat poti de mult!
Despre Pere
Posted in despre pere, pere despre, santate pere Publicat de Zeulica la 06:59Parul provine din aceeasi zona ca si marul, el fiind raspandit pana in Asia Occidentala. In general inainte perele erau folosite pentru marmelade, care erau utilizate si pe post de laxativ. Din cauza continutului ridicat de zahar din continutul perei, ea nu este recomandata persoanelor diabetice. Ceaiul facut din fructe si frunze de par contine glucoza, care ajuta la scaderea durerilor vezicii biliare.
Istorie si raspandire
Parul, ca specie pomicola a fost cunoscut cu circa 4000 de ani i.e.n. Initial era cultivat in zonele din nordul Indiei, in Afganistan, Rusia si China.
Dupa anul 1900 au aparut o multime de soiuri, insa, numai un numar restrans dintre ele s-au raspandit in toata lumea, cele mai multe prezentand interes national sau local, fiind cultivate pe arii restranse
Actualmente circa 80% din productia de pere provine din gospodariile individuale taranesti, din pomi razleti sau mici livezi familiale.
Calitati multiple
Para fructul cel mai fin
Cea mai mare cantitate de pere in Romania se utilizeaza pentru consumul in stare proaspata, dar se folosesc si ca dulceturi, gemuri, suc, nectar, gelatina sau chiar si uscate.
Perele sint printre putinele fructe care se coc cel mai bine dupa ce sint culese. Daca sint culese, dupa ce se coc, sint mai bune atit ca textura, cit si ca aroma. Pentru aceasta, trebuie pastrate in punga de hirtie, la temperatura camerei, intre 2 si 5 zile. Perele se coc din interior spre exterior, majoritatea soiurilor pastrindu-si culoarea. In cazul in care nu sint consumate imediat, trebuie pastrate in frigider, maxim cinci zile.
Cind gatesti, pentru a evita innegrirea fructului, tine-l intr-o solutie cu apa si zeama de lamiie, citeva minute (3 lingurite de suc la un pahar de apa). Perele pot fi consumate ca atare sau pot fi utilizate la prepararea lichiorurilor, otetului, sucurilor, gemurilor si dulceturilor. Pot fi gatite, ca ingredient al prajiturilor sau, cum se intimpla in unele tari, pot fi servite cu brinza.
Despre Mere
Posted in despre mere, izvor de santate, mere santate, santate mere Publicat de Zeulica la 06:57Merele sunt, fara indoiala, unele din cele mai apreciate si consumate fructe peste tot in lume. Mai mult decat atat, ele sunt un adevarat izvor de sanatate.
Merele nu contin grasimi, sodiu sau colesterol; un mar mediu are aproximativ 80 de calorii si reprezinta o sursa excelenta de fibre. Un mar are 5 grame de fibre.
Pentru a produce primele sale fructe, marul are nevoie de aproximativ 4-5 ani; si in prezent, majoritatea merelor se culeg cu mana. In lume putem gasi mere de marimea unei cirese, dar si mere mai mari decat un grapefruit.
Cel mai mare producator si exportator de mere este China, urmata de SUA, Turcia, Polonia si Italia. Arheologii au descoperit ca oamenii consuma mere inca din anul 6500 BC; ceea ce este important de retinut si in ziua de azi, este sfatul nutritionistilor de a consuma merele cu coaja cu tot. Decojite, ele isi pierd o mare parte din proprietati.
Despre Struguri
Posted in despre struguri, struguri Publicat de Zeulica la 06:55Despre Kiwi
Posted in dieta cu fructe Publicat de Zeulica la 06:53Kiwi si substantele nutritive
Conform unor studii recente, kiwi este fructul cu cele mai multe substante nutritive din categoria fructelor importante; de exemplu, kiwi contine mai multa vitamina C decat o portocala.
Kiwi contine o gama larga de substante nutritive:
- luteina, o substanta care este apreciata din ce in ce mai mult pentru eficacitatea ei in reducerea riscului de aparitie a cancerului, a bolilor de inima si in prevenirea cataractei. Kiwi este considerat a fi, dupa porumb, fructul cu cea mai bogata sursa de luteina.
- kiwi contine toate tipurile de fibra care protejeaza impotriva bolilor de inima, a diabetului, cancerului, etc.
- cuprul este un mineral cu rol vital in procesul de crestere a copiilor pentru ca ajuta la intarirea oaselor, la dezvoltarea creierului si la construitea sistemului imunitar.
- kiwi contine mai mult potasiu decat bananele; potasiul ajuta la functionarea eficienta a inimii si are un rol semnificant in controlul presiunii arteriale.
- alte minerale si substante: magneziu, fier, calciu, vitamina E, B6, C, acid folic, magneziu, crom, potasiu.
Nu uitati ca semintele de kiwi sunt cele care incorporeaza toti nutrientii - proteine, vitamine, minerale.
Kiwi si cancerul
O treime din decesele survenite de pe urma cancerului sunt cauzate de o varietate de factori ce tin de dieta. Conform studiilor realizate de Asociatia Americana de Cancer, oamenii care mananca mai multe fructe si legume care contin antioxidanti au risc mai scazut de a se imbolnavi de cancer; de asemenea, suplimentele nutritive cu continut de antioxidanti s-au dovedit a nu avea nici un efect in prevenirea cancerului.
Antioxidantii cum sunt vitamina C, E, seleniul, etc. se gasesc din abundenta in fructe si legume. Specialistii spun ca daca mancam cinci sau mai multe fructe sau legume pe zi reducem riscul de a ne imbolavi de diferite forme de cancer.
Din punctul de vedere al antioxidantilor prezenti, kiwi se alfa pe locul trei, dupa portocale si struguri.
Pastrarea fructelor kiwi
Daca fructul este copt si moale la atingere, trebuie pus la rece pentru a se pastra mai mult. Umezeala este importanta pentru kiwi; daca nu consumati fructul imediat e recomandabil sa il pastrati intr-o punga de plastic.
Kiwi nu se altereaza cam 2-3 saptamani de cand il cumparati, sau mai mult, daca il tineti la rece si izolat. Kiwi NU se aseaza alaturi de alte fructe sau legume. Se tine departe de surse de caldura si nu in lumina directa a razelor de soare.
Consumarea fructului
Desi majoritatea oamenilor prefera sa cojeasca bine kiwi inainte de a-l manca, aceasta operatie nu este neaparat necesara. Este destul sa racaiti usor coaja maro, pentru ca in stratul de sub ea se afla cea mai mare cantitate de vitamina C. Daca preferati sa feliati kiwi, trebuie sa stiti ca, faca aciditatea fructului are un rol important in pastrarea vitaminelor, care altfel s-ar pierde din cauza caldurii, uscarii sau oxidarii. Prin urmare, este recomandat sa il consumati imediat dupa taiere; odata taiat, nu trebuie lasat la aer liber.
Lavinia Rorich
Gradinamea.ro
Despre Portocale
Posted in despre portocala, portocala Publicat de Zeulica la 06:52Descriere
Valoare nutritiva
Portocala este o sursa bogata in vitamine cum ar fi vitamina A, B, C, in calciu si de aceea este un fruct foarte bun pentru sanatate. Fata de alte fructe, portocala este un fruct superior in ceea ce priveste cantitatea de calciu. De asemenea aceasta contine sodiu, potasiu, magneziu, cupru, sulf si clor.
Valorile pentru 100 g de fruct:
Apa 87.6%
Proteine 0.7%
Grasimi 0.2%
Minerale 0.3%
Fibre 0.3%
Carbohidrati 10.9%
Calciu 26 mg
Fosfor 20 mg
Fier 0.3 mg
Vitamina C 30 mg
Beneficiile naturale si proprietatile curative
Portocala este un aliment care se digera repede la fel ca si amidonul. Zaharul continut de portocale este imediat absorbit in sange. Produce caldura si energie in corp imediat dupa ce a fost mancata.
Utilizarea regulata a portocalelor previne raceala obisnuita si tendintele de a sangera. Cel care mananca portocale in mod regulat este sanatos si puternic. Portocala contribuie la longevitate. Sucul de portocale, fata de celelalte sucuri, este mult mai potrivit pentru toate varstele si exista avantajul ca poate fi dat in tratarea tuturor bolilor.
Febra
Portocala este un aliment excelent in toate tipurile de febra cand puterea digestiva a corpului este serios impiedicata. Pacientul cu febra sufera de otravirea sangelui si de lipsa salivei de pe limba si deseori distruge setea de apa precum si dorinta de a manca. Mirosul agreabil al sucului de portocale ajuta mult la trecerea acestui obstacol. Sucul de portocale este cel mai ideal lichid in febrele cum ar fi tifoida, tuberculoza si pojar. El da energie, creste fluxul de urina si mareste rezistenta corpului impotriva infectiilor, ajutand la revenirea mai rapida a pacientului.
Indigestie
Portocala este un aliment eficient in remediul indigestiei cronice. Ofera liniste organelor digestive si suplimenteaza nutritia intr-o forma de asimilare mult mai usoara. De asemenea stimuleaza fluxul sucurilor digestive prin imbunatatirea digestiei si cresterea apetitului. Creaza o stare potrivita fata de dezvoltarea bacteriilor in intestine.
Constipatie
Boli ale oaselor si dintilor
Acest fruct, fiind o excelenta sursa de calciu si vitamina C, este recomandat in bolile oaselor si a dintilor. Deobicei bolile din structura dintilor rezulta din cauza lipsei de vitamina C si calciu si acest lucru poate fi rezolvat daca se mananca o cantitate suficienta de portocale.
Boli ale copiilor
Sucul de portocale este considerat a fi un aliment excelent pentru copii care nu sunt hraniti cu lapte. Acesta previne scorbutul si rahitismul si ajuta la crestere. Acest suc mai poate fi dat, avand rezultate bune, si bebelusilor cu o varsta mai mare a caror dezvoltare normala este insatisfacatoare.
Boli ale inimii
Sucul de portocale, indulcit cu miere, este foarte bun pentru bolile de inima. De exemplu se foloseste in caz de infarct, perioada in care se recomanda numai consumarea de lichid. Consumarea de suc de portocale indulcit cu miere este un mod sigur de a furniza energie.
Expectoratie grea
Consumul de suc de portocale amestecat cu un varf de sare si o lingura de miere este un remediu eficient in cazul tuberculozei, astmului, raceala obisnuita, bronsite si alte stari de tuse asociate cu expectorare dificila. Datorita actiunii sale saline din plamani, expectorarea se va face mai usor, iar protectia impotriva unei reinfectari va fi mai mare.
Acnee
Coaja de portocala este buna in tratarea acneei si a cosurilor. Coaja zdrobita bine pe o piatra ar trebui aplicata pe zonele afectate.
Utilizari
Portocala este folosita intr-o varietate de utilizari. De obicei este servita ca desert. Se folosesc cantitati maari de portocale ca sa se produca suc natural de portocale, care este conservat. Portocalele mai sunt folosite in producerea de gem si marmelada. Esenta din coaja este folosita in industria parfumeriei.